2024 m. gegužės 6-10 dienomis Menų ir kūrybinių technologijų fakulteto bibliotekos vedėja Virginija Pleskienė pagal Erasmus+ programą dalyvavo Tarptautinėje personalo mokymų savaitėje Dicle universitete Diyarbakir mieste, Turkijoje.

Diyarbakir miestas yra įsikūręs ant Tigro upės krantų Turkijos Pietryčių Anatolijos regione. Regiono istorija siekia Mezopotamijos laikus, o Diyarbakir miestas priklausė Aukštutinei Mezopotamijai. Jis pirmą kartą paminėtas Asirijos tekstuose kaip semitų karalystės sostinė. Diyarbakir yra to paties vardo provincijos sostinė su 1,8 mln. gyventojų, kurių 72% sudaro kurdai. Pietryčių Anatolijos regione yra pasaulyje seniausias žinomas statinys – Gobekle Tepe šventykla, pastatyta prieš 11,5 tūkst. metų.

1973 metais įsikūrusį Dicle universitetą sudaro 15 fakultetų, konservatorija, 30 mokslo ir tyrimų centrų, 4 institutai, 3 ligoninės, 4 aukštosios ir 12 profesinių mokyklų. Tai vienas didžiausių Turkijos universitetų su 30 tūkst. studentų ir 3600 darbuotojų. Dicle universiteto miestelis užima didžiulę teritoriją, yra įsikūręs toliau nuo miesto centro ir gali patenkinti visus studentų  mokymosi, socialinius, kultūrinius ir buitinius poreikius.

Į Tarptautinę mokymų savaitę susirinko 29 dalyviai iš 15-os universitetų. Dalyviai paruošė pranešimus apie savo akademines įstaigas, susipažino su Dicle universiteto istorija, struktūra ir vykdomomis programomis. Didelio tiek studentų, tiek darbuotojų susidomėjimo sulaukė Tarptautinės savaitės  paroda – mugė, kurioje dalyviai pristatė savo šalį, akademines įstaigas bei atsakinėjo į klausimus apie galimybes studijuoti jų universitetuose .

V. Pleskienė aplankė Dicle universiteto centrinę Ali Emiri biblioteką, susipažino su bibliotekos struktūra ir teikiamomis paslaugomis dėstytojams ir studentams. Susitikime su bibliotekos administracija buvo aptarti klausimai apie elektroninių išteklių prenumeratą, skaitytojų mokymų organizavimą, kasdieninio bibliotekinio darbo ypatumai.

MTF bibliotekos vedėja džiaugiasi, kad Erasmus+ stažuotės metu galėjo ne tik susipažinti su Dicle universitetu ir kitais universitetais, Tarptautinės savaitės dalyviais, ne tik pagilinti savo profesines žinias, bet ir prisiliesti prie civilizacijos ištakų.