2023 m. lapkričio 6-10 dienomis Menų ir kūrybinių technologijų fakulteto bibliotekos vedėja Virginija Pleskienė pagal Erasmus+ programą dalyvavo Tarptautinėje personalo mokymų savaitėje Karadeniz technikos universitete (toliau – KTÜ) Trabzono mieste, Turkijoje.

Trabzonas, įsikūręs prie Juodosios jūros, bebaigiantis skaičiuoti trečią egzistavimo tūkstantmetį, klestėjo nuo Antikos iki Osmanų imperijos eros pabaigos, o Bizantijos laikais buvo svarbus Šilko kelio punktas. Nuo Stambulo nutolęs per tūkstantį kilometrų, Trabzonas dar nėra gerai žinomas tiek lietuviams, tiek kitiems europiečiams. Tad KTÜ Tarptautinių ryšių skyrius 2 kartus per metus organizuoja personalo mokymų savaitę, siekdamas kuo plačiau populiarinti universitetą.

O 1955 metais įsikūręs KTÜ pasigirti tikrai turi kuo. KTÜ studentų miestelį galima vadinti ne miesteliu, o tikru miestu, nes tai – didžiulė teritorija su visa įmanoma mokymuisi ir gyvenimui reikalinga infrastruktūra: nuo 12-os fakultetų pastatų ir bendrabučių iki valgyklų ir kavinių, nuo viešbučio, pašto, banko iki gyvenamųjų namų dėstytojams.

Į Tarptautinę mokymų savaitę susirinko 28 dalyviai iš 18-os universitetų. Dalyviai paruošė pranešimus apie savo akademines įstaigas, susipažino su KTÜ istorija, struktūra ir vykdomomis programomis. Didelio tiek studentų, tiek darbuotojų susidomėjimo sulaukė Tarptautinės savaitės  paroda – mugė, kurioje dalyviai pristatė savo šalį, akademines įstaigas bei atsakinėjo į klausimus apie galimybes studijuoti jų universitetuose  Turininga kultūrinė ir socialinė programa leido giliau susipažinti su Turkijos tradicijomis, menu, kalba ir maistu.

V. Pleskienė aplankė KTÜ biblioteką ir seniausią Beyazit biblioteką. Apie 50 darbuotojų turinti KTÜ biblioteka aptarnauja 32 tūkst. studentų ir virš 5 tūkst. dėstytojų ir personalo. Ji įsikūrusi specialiai bibliotekai pritaikytame pastate, su patogiomis darbo vietomis erdviose teminėse skaityklose. KTÜ bibliotekoje ypatingas dėmesys yra skiriamas elektroniniams šaltiniams, užsakoma per 80 duomenų bazių. Bibliotekos darbuotojai pasidalijo mintimis apie skaitmeninimo problemas, studentų mokymų organizavimą, paslaugų dėstytojams teikimą.

MTF bibliotekos vedėja sugrįžo iš Trabzono praplėtusi kultūrinį akiratį, pagilinusi profesines žinias ir parsivežusi šiltus prisiminimus apie turkišką svetingumą.