2023 m. birželio 5-8 dienomis Sveikatos priežiūros fakulteto bibliotekos vedėja Renata Markauskienė pagal ERASMUS+ programą dalyvavo personalo mokymų savaitėje Paris-Saclay universitete, Prancūzijoje (Université Paris-Saclay).

Paris-Saclay universitetas įsteigtas sujungus Prancūzijos universitetus ir mokslinių tyrimų organizacijas. Šis pirmaujantis Europoje ir pasaulyje universitetas (2022 m. patenka į Top 20 geriausių pasaulio universitetų sąrašą, užimdamas 16 vietą) siūlo: inžinerijos, gyvybės mokslų, sveikatos bei humanitarinių ir socialinių mokslų krypčių bakalauro, magistrantūros, doktorantūros studijas bei platų mokymosi visą gyvenimą kursus. Paris-Saclay universitetas koordinuoja EUGLOH (Europos universitetų aljansą už pasaulinę sveikatą), kuris vienija 9 Europos universitetus iš Vokietijos, Vengrijos, Portugalijos ir Švedijos. EUGLOH siekia sukurti ateities Europos Universitetą, prisidedantį prie švietimo, mokslinių tyrimų bei pasaulinės ir visuomenės sveikatos projektų įgyvendinimo.

Į Tarptautinę mokymų savaitę atvyko 28 atstovai iš 13 valstybių aukštųjų mokyklų.

Dalyviai iš Austrijos, Kroatijos, Vengrijos, Ispanijos, Portugalijos, Latvijos, Lietuvos, Švedijos, Ukrainos, Vokietijos, Turkijos, Lenkijos, Rumunijos turėjo puikią galimybę ne tik susipažinti su Paris-Saclay universitetu ir studentų miesteliu, bet ir sužinoti apie EUGLOH misiją, vizijas ir siekius, išgirsti pranešimus ypač aktualiomis temomis: atviras mokslas, skaitmeninė biblioteka, mokslo ir visuomenės bei tvarumo projektai. Visi aukštųjų mokyklų darbuotojai galėjo pasirinktinai dalyvauti penkiose patirties dalijimosi sesijose: bibliotekos, tarptautinių santykių, komunikacijos, karjeros, švietimo.

Bibliotekos sesijos metu Kroatijos, Vengrijos, Ispanijos, Latvijos bei Lietuvos aukštųjų mokyklų 6 bibliotekų atstovai aplankė Orsay biblioteką, išklausė pranešimus apie Paris-Saclay universiteto biblioteką, Numaclay skaitmeninę biblioteką, elektroninių išteklių prenumeratą, vykdomus atviros prieigos projektus. Bibliotekininkų grupės dalyviai aktyviai dalyvavo diskusijoje apie akademinių bibliotekų socialinį vaidmenį šiuolaikinėje visuomenėje, aptarė aktualius iššūkius, su kuriais susiduria mokslo įstaigų bibliotekos, personalas bei vartotojai.

Paris-Saclay universiteto biblioteką sudaro keturios Châtenay-Malabry, Kremlin-Bicêtre, Orsay ir Sceaux ir daugiau nei 40 mokslinių tyrimų bibliotekų. Vartotojams prieinama gausi elektroninių resursų kolekcija: 350 tūkst. el. knygų, 15 tūkst. el. žurnalų, daugiau nei 50 duomenų bazių. Bibliotekoje galima pasiskolinti ne tik knygas, spausdintus periodinius leidinius, bet ir nešiojamus kompiuterius. Lankytojus kviečia atviros bendravimo erdvės, individualaus ir grupinio darbo kambariai, patogūs laisvalaikio skaitymui skirti baldai, knygos. Remiantis vartotojų apklausos rezultatais, biblioteka stengiasi pasiūlyti kokybiškas paslaugas atitinkančias šiuolaikinių studentų reikalavimus.

Erasmus+ personalo mokymo savaitės metu Paris-Saclay universiteto pristatyti projektai bei vykdoma veikla parodė gerą praktiką universiteto atvirumo, novatoriškumo, bendruomeniškumo, tarptautiškumo, skaitmenizacijos, socialinės atsakomybės bei strateginės partnerystės srityse. Bibliotekos sesijos metu diskusijos atskleidė, kad visos bibliotekos (VK biblioteka ir kitų Europos šalių aukštųjų mokyklų bibliotekos) susiduria su panašiais iššūkiais. Dalijantis patirtimi puikiai pavyko juos analizuoti, išgryninti ir priimti deramus sprendimo būdus.