2018 m. birželio 18-22 dienomis Sveikatos priežiūros fakulteto bibliotekos vedėja Renata Markauskienė pagal ERASMUS+ programą stažavosi Italijos sostinėje Romoje esančio Sapienza universiteto bibliotekoje ir dalyvavo I-oje tarptautinėje mainų savaitėje bibliotekininkams. Savaitės tema: „BibliotekaTyrimai“.

Sapienza universitetas – vienas iš seniausių universitetų pasaulyje, įkurtas 1303 metais.  Šioje aukštojoje mokykloje – 11 fakultetų, 2 universiteto ligoninės, 63 departamentai, įvairūs tyrimų centrai, 18 muziejų ir 55 bibliotekos. Universitete studijuoja virš 112 tūkst. studentų. Studijuojantys  gali rinktis daugiau kaip 300 studijų programų. Pagrindinis Sapienza universiteto pastatas atidarytas nuo 1935 m. šalia Romos centro.

Į I-ąją tarptautinę mainų savaitę atvyko 25 atstovai iš Jungtinės Karalystės, Estijos, Lietuvos, Lenkijos, Čekijos, Portugalijos, Prancūzijos, Slovėnijos, Vokietijos, Ispanijos, Švedijos, Rumunijos bibliotekų. Dalyviai dalinosi profesine patirtimi ir skaitė pranešimus temomis, aktualiomis akademinėms bibliotekoms:  apie atvirąją prieigą, skaitmenines talpyklas, institucijų talpyklas, bibliometriją ir metaduomenis, dalykų bibliotekininkų kompetencijas, bibliotekų indėlį mokslininkams, projektus ir bibliotekų atliekamus tyrimus, patirtis, privalumus ir naudą.

Tarptautinės mainų savaitės sekcijoje „Tyrimai bibliotekoje“ SPF bibliotekos vedėja Renata Markauskienė skaitė pranešimą, kuriame  pristatė Lietuvos kolegijų bibliotekų interneto puslapių kokybės tyrimo rezultatus ir privalumus. R. Markauskienė taip pat pasidalino svarbiausiais aspektais apie Vilniaus kolegijos bibliotekoje vykdomus tyrimus, studentų elektroninių resursų naudojimosi tendencijas ir galimybes. Pranešimas sudomino klausytojus ir sukėlė  diskusijas. Buvo atkreiptas dėmesys į svarbų bibliotekos darbuotojų vaidmenį elektroninių resursų sklaidos ir studentų mokymų veikloje.

Dalyvavimas tarptautinėje mainų savaitėje Sapienza universiteto bibliotekoje buvo labai naudingas: įgyta nauja patirtis bei išgirstos idėjos, kurias galima būtų įgyvendinti ir mūsų Vilniaus kolegijos bibliotekoje. Užmegzti nauji ryšiai ne tik su Romos universiteto bibliotekos atstovais, bet ir su bibliotekininkais iš įvairių Europos šalių.